Nieuws

Nieuws

EK Kanopolo Online

5 september 2023

Deze donderdag (7 september) begint het EK Waterpolo in Brandenburg (D). Twee van onze jeugdleden doen mee in de teams U21 (onder 21 jaar oud).

Gido (#2) en Estelle (#4)

>> Wedstrijdschema Nederland Dames U21

>> Wedstrijdschema Nederland Heren U21

De wedstrijden zijn live te volgen op YouTube:
>> https://www.youtube.com/CanoeEurope

Sup Zomercup | 3 september

16 augustus 2023

UPDATE: Deze activiteit is afgelast.

Op zondag 3 september organiseert SUPNL in samenwerking met de KV Dolfijnen wederom de ZomerCup Harderwijk


Er wordt in meerdere klassen gevaren, elite-suppers, kids en een race voor beginners en recreanten; de Zomer Tour Cup. Iedereen kan meedoen; inflatables en hardboards, jongens en meisjes van jong tot oud, recreanten en gevorderden. Ook kanoërs en surfskieërs kunnen zich inschrijven.

Er wordt een Long Distance gevaren, een Tour, een Sprint en een Technical Race. Om in de totaal ranking te worden opgenomen doe je mee met alle 3 de onderdelen. Voor de Long Distance wordt een baan van 10 tot 15 km uitgelegd afhankelijk van de weersomstandigheden.

Hardboards en inflatable varen samen maar worden in de einduitslag apart vermeld. Naast de LD zal er ook een “Zomer Tour CUP” gevaren worden, een laagdrempelige wedstrijd voor de onervaren suppers. De lengte van het parcours zal ca. 6 km zijn dus voor iedereen goed te doen.

Iedereen kan zich inschrijven voor de Sprint en Technical; Kids t/m 14 jaar racen op 12.6 inflatables. Iedereen van 15 jaar en ouder gebruikt maximaal een 14 foot board. Dit mag zowel hardboard als inflatable zijn. Vind je de NK races nog iets teveel van het goede dan is dit een uitgelezen kans om eens de sfeer van een SUP race te proeven. Al wordt er wel een winnaar gekroond, de nadruk ligt vooral op het meedoen en op de ervaring. Je mag langzaam maar je mag ook snel!

 • Inschrijving: 09:00 – 10:00
 • Skippersmeeting: 10:30
 • Start Tourtocht: 11:00
 • Start Long Distance: 11:15
 • Start race KANO EN SURFSKI 11:30
 • Sprint 13:30
 • Technical 15:00
 • 16:30 Uitslag bekend.

In de einduitslag wordt om de volgende titels gestreden:
Youngblood kids Meisjes (age 4 t/m 14)
Youngblood Kids Jongens (age4 t/m 14)
Juniors Jongens (15 t/m 18) Hardboard
Juniors Jongens (15 t/m 18) Inflatable
Junior Meisjes (15 t/m 18) Hardboard
Junior Meisjes (15 t/m 18) Inflatable
Heren senior Hardboard
Heren senior Inflatable
Heren Masters (40+) Hardboard
Heren Masters (40+) Inflatable
Dames Senior Hardboard
Dames Senior Inflatable
Dames Diva’s (40+) Hardboard
Dames Diva’s (40+) Inflatable
Tour Heren
Tour Dames
KANO EN SURFSKI Heren
KANO EN SURFSKI Dames

Het doel blijft om de ZomerCup zo toegankelijk mogelijk te houden maar door wijzigingen in de kalender vragen we dit seizoen €10,- van de deelnemers om in de onkosten te voorzien. Leden van SUPNL krijgen 50% korting.

Van de deelnemers wordt verwacht dat ze in het bezit zijn van een zwemdiploma en in goede gezondheid verkeren. Bij aankomst wordt een Eigen Risico Verklaring overlegt welke ondertekend dient te worden.
Het dragen van een leash is verplicht.

Locatie: KV Dolfijnen, Strekdam 51 3841 WD, Harderwijk

Avondmarathon

20 juni 2023

Avondmarathon, 31-5-2023, KV-Dolfijnen

De kanowereld is een klein wereldje. Jan Willem van KV-Keistad nodigde me vorig jaar uit om mee te doen aan de avondmarathon in Amersfoort. Eigenlijk was het geen uitnodiging, maar meer een mededeling dat hij ervan uitging dat ik mee deed. Zo gingen Harry en ik op een woensdag met onze surfski’s op weg naar Amersfoort. Wat we daar aan troffen was een gezellige sfeer bij onze collega-kajakvereniging. Iedereen mocht meedoen of je nu met een K1, Surfski, SUP, Zeekajak, polo kajak of gezellig met z’n tweeën in een kajak stapte. Er waren er zelfs een paar, die op een soort sup, zich met de handen voortbewogen.

Wij hebben dus maar een nummer op onze boten geplakt en zijn klaar gaan liggen bij de start. De start was allemaal tegelijk, de eersten spoten weg, zodat als je iets minder snel was de keus had, of surfen op de golven of wildwatervaren. Bij de finish werd iedereen met applaus binnengehaald, zodat iedereen zich een winnaar voelde. De eerste drie mochten daarna nog een keer op het podium verschijnen en hun prijs was eeuwige roem op Facebook. Eigenlijk best wel een laagdrempelig evenement, dachten we, en zo was dus het idee ontstaan dat we dat ook maar eens bij onze club moesten doen. We hebben toen in het voorjaar een datum in de agenda van de KV en de landelijke organisatie van avondmarathons geprikt.

“Effe een route bedenken van 5 km…die kan je dan mooi 2 keer doen voor de 10 km en gaan maar!” dacht ik. In de week ervoor nog niet veel animo, toch maar een beetje reclame viavia en het eerder genoemde Facebook gemaakt. Een paar dagen vooraf heb ik toch nog zelf even het rondje gevaren met een redelijk windje. Het bleek niet zo handig. Zo midden over het Wolderwijd met die windrichting. De voorspelling voor de woensdagavond was hetzelfde, dezelfde windrichting. “Dan toch maar een ander rondje bedenken”.

De aanmeldingen druppelden zo langzaamaan ook wat meer binnen en zo lagen er uiteindelijk toch 20 deelnemers
aan de start van de avondmarathon van KV-Dolfijnen in K1’s, K2’s, Marathonkajaks, Surfski’s, zeekano’s en natuurlijk waren onze suppers ook present.

Foto start: Credit Ingrid Kreileman

De deelnemers waren van diverse kanoverenigingen in het land en natuurlijk waren er ook diverse Dolfijnen present. Het was al een gezellig, ons kent ons, aan de kant. Bij de start was het na het ‘Ready, Set en Go-signaal’ eenzelfde beeld in de vaargeul achter ons clubgebouw, als een jaar eerder in Amersfoort. Ieder ging zijn eigen strijd aan met z’n boot om toch de rondjes zo snel mogelijk af te ronden en natuurlijk sneller te zijn dan degene die bij je in de buurt voer.

Onderweg werd een ieder luid aangemoedigd vanaf de kant, die ondersteuning was soms ook nodig.

Foto haven credit: Ria Rietveld (KV-Keistad)

Na 2 rondjes door de haven waren eerst de 5 km vaarders moe maar voldaan aan de finish.

Foto 1ste op de 5km Gijs Waghto, Credit: Ingrid Kreileman

Even na de laatste 5 km peddelaar kwamen de nummer 1 en 2 in een onderlinge strijd aangespurt voor de 10 km, een fotofinish was bijna nodig.

Foto Finish 10 km, Credit: Ria Rietveld (KV-Keistad)

Langzaamaan kwam iedereen onder applaus aan de finish, tot de laatste 2 aan toe was er een strijd wie eerder binnen was. Daarna was er weer een podium waarbij we namens de KV medailles konden uitreiken naast de eeuwige roem op Facebook natuurlijk. De Skonenvaarders en de Zwetplassers mochten de medailles op de 10 km meenemen, maar gelukkig hadden we ook nog de medailles voor de beste Dolfijnen op de 10 km in de kajak. Op de 5 km en de suppers waren alle medailles sowieso al voor de Dolfijnen.

1, 2 en 3 – 10 km, Credit: Ria Rietveld

1, 2 en 3 – 10 km – KV-dolfijnen, Credit: Ria Rietveld

1, 2 en 3 – 5km, Credit: Ria Rietveld

1 en 2 SUP, Credit: Ria Rietveld

Daarna bleef het nog tot laat gezellig op de club.

Hierbij wil alle deelnemers bedanken en uitnodigen voor het vervolg van volgend jaar. En natuurlijk de vrijwilligers van onze KV die de hand en span diensten aan de kant verzorgd hebben aan de kant.

Gr. Vincent

KV Dolfijnen – een rookvrije vereniging

10 april 2023
De kop -titel Van de Bestuurstafel

De Algemene Ledenvergadering van 4 april jl. is akkoord gegaan met het voorstel van het bestuur om roken op de accommodatie voortaan niet meer toe te staan. Hier lees je wat wij daar onder verstaan.

Hoe ziet ‘rookvrij’ bij de Dolfijnen eruit? 

Niet-roken op de accommodatie is de norm. Er mocht al niet worden gerookt binnen en op het terras; dat breiden we nu uit tot de gehele accommodatie achter het kleine hek. Dus o.a. ook het grasveld, strand, de Pod, de steiger en de strook naar de trailers. 
Als je wil roken, dan buiten het kleine hek (parkeerplaats of openbare weg). 

En de buren? 

Tjerk Hiddes heeft al een bordje ‘rookvrije vereniging’ op het pand en rookten al niet meer in het zicht van jeugd. Ook hun grens is het kleine hek.  Sup&Go volgt dat beleid en wij trekken nu ook die grens. 

Overigens, NOC*NSF en de sportbonden hebben afgesproken dat uiterlijk in 2025 de sport rookvrij is. Ook Gemeente Harderwijk stuurt actief op rookvrije sportverenigingen.  

Ingangsdatum 

Nu de ledenvergadering akkoord is starten we het nieuwe vaarseizoen met dit beleid. Het Huishoudelijk Reglement wordt er op aangepast.

SUP Wintercup Harderwijk

18 januari 2023

Kanovereniging Dolfijnen organiseert in samenwerking met suppen.nl deze landelijke competitie.

Er wordt in meerdere klassen gevaren. Een race voor de elite-suppers, kids en een race voor beginners en recreanten; de Winter Tour Cup.

Iedereen kan meedoen, ook op je inflatable. Ook kanoërs en surfskieërs kunnen zich inschrijven.
Voor de elite wordt een uitdagende baan van 10 tot 15 km uitgelegd afhankelijk van de weersomstandigheden.

Speciaal voor de inflatables wordt er apart een 8 km baan gevaren, dat is 4x een “rondje boulevard”. Een mooie afstand voor iedereen die zich eens wil uitdagen in een leuk wedstrijdje.
Naast de Elite en de inflatable klasse zal er ook een “Winter Tour CUP” gevaren worden, een laagdrempelige wedstrijd voor de onervaren suppers. De lengte van het parcours zal ca. 6 km zijn dus voor iedereen goed te doen.


Daarnaast gaan we speciaal voor de jeugd (t/m 15) ook een race organiseren, de afstand zal uiteraard aangepast zijn maar toch voldoende uitdagen.

Vind je de NK races nog iets teveel van het goede dan is dit een uitgelezen kans om eens de sfeer van een SUP race te proeven. Al wordt er wel een winnaar gekroond, de nadruk ligt vooral op het meedoen en op de ervaring. Je mag langzaam maar je mag ook snel!

>> Inschrijfformulier niet-leden (ter plaatse kan evt. ook nog)
>> Inschrijfformulier leden KV Dolfijnen

 • Inschrijving: 09:30 – 10:30
 • Skippersmeeting: 10:45
 • Start Tourtocht: 11:00
 • Start race SUP: 11:15
 • Start race KANO EN SURFSKI 11:30
 • 13:30 Uitslag bekend.

Het doel blijft om de Wintercup zo toegankelijk mogelijk te houden maar door wijzigingen in de kalender vragen we dit seizoen €5,- van de deelnemers om in de onkosten te voorzien.

Van de deelnemers wordt verwacht dat ze beschikken over de juiste kleding die noodzakelijk is bij het suppen in de wintermaanden. Het dragen van een leash is verplicht.

Onze vijver krijgt een onderwaterbos!

13 juli 2022

Wat is Rijkswaterstaat aan het doen in het gebied tussen Knarland en De Biezen? Duidelijk is dat ze iets aan het bouwen zijn, maar wat? Nou, een onderwaterbos. Onder andere.

screen capture website www.onderwaterbos.livinglandscapes.nl/

Het doel van de werkzaamheden is een betere waterkwaliteit; schoner en voedselrijker water met een beter en aantrekkelijk leefgebied voor de vissen. Daartoe wordt een fors gebied ondiep gemaakt, omringd door legakkers, gemaakt van wilgenhout. Deze ondiepe wateren zijn zeer geschikt als schuil-, paai- en opgroeigebied voor vissen en macrofauna zoals slakken en waterkevertjes. De ‘omlijsting’
van dit ondiepe gedeelte  vraagt om veel zand en grond. Dat haalt men uit de lokale bodem, waardoor een diepte ontstaat. En daar – let op! – worden vijftien dode bomen in ‘gepland’.

Waarom die bomen? Vooral een gebrek aan dood hout. Door het gebrek aan dood hout zijn rivieren en meren voor veel inheemse dieren en planten geen geschikte leefomgeving meer. Het plaatsen van die dode bomen brengt dat leven terug. Zo verbetert de ecologische leefomgeving voor vissen, waterplanten én vogels. Op deze manier wil Rijkswaterstaat de balans in het meer herstellen. Volgend jaar moet het af zijn. De gele boeien zeggen overigens: niet komen!

Meer weten? Check de video in deze linkjes:

Kano Avond Vierdaagse 2022

16 mei 2022

Dinsdagavond 7 juni t/m vrijdagavond 10 juni.

Start 19.00 uur. Uiterlijk 18.45 uur aanwezig zijn om kano en spullen te pakken.

>> Inschrijfformulier

In de week vooraf gaand aan het weekend van de Aaltjesdagen Harderwijk, staat weer onze leuke Kano Avond Vierdaagse op het programma. In een mix van ervaren leden en onervaren niet leden varen we elke avond ca. 1 1/2 uur rondom en door Harderwijk.

Veel van deze deelnemers uit 2020 zijn nu actief lid !!

Deze tochtjes zijn zeker geschikt voor alle leden, jong-oud-beginner of gevorderd, het gaat gewoon om de gezelligheid op en rond het water vanwege Aaltjesdag.

We doen een dringende oproep aan onze leden om zich op te geven en enkele of alle avonden mee te varen, want we hebben al flink wat (18) aanmeldingen van buitenaf via de “” Actief” bezig zijn acties van de site “GA Harderwijk” waar deze Dolfijnen activiteit wordt aangeboden voor niet leden.

We willen die geïnteresseerden voor onze sport graag 4 leuke kano avonden bezorgen en hoe meer hulp daarbij aanwezig is hoe beter dat kan. Maar je mag natuurlijk ook voor jezelf mee varen, omdat het zeker altijd gezellig is. De vaarafstand is ca. 5 km per avond. De richting en routes laten we afhangen van het weer, maar de Boulevard proberen we elke avond langs te varen.

Voorbeeld van een te varen route

Na het varen drinken we gezellig een kopje koffie of thee op de club.

De laatste avond kunnen ook de leden van de vrijdagavond vaarploeg aansluiten en krijgen de deelnemers die 4 avonden hebben gevaren hun medaille.

>> Inschrijfformulier

Fred Böhne, wie kent hem niet?

13 april 2022
Fred met zijn gezin

1 April 2022 

Voor velen een datum om grappen uit te halen, elkaar in de maling te nemen of om even te ontvluchten aan de serieuze thema’s van tegenwoordig. 1 April 2022 is ook de datum dat Fred Böhne 50 jaar lid is van onze vereniging.

Tijdens de gezellige Paasbrunch van 3 April heeft hij dan ook een welverdiend speldje ontvangen als eerbetoon.

Hij is niet graag het middelpunt van een feestje als het om hem persoonlijk gaat, maar dat hij midden in onze vereniging staat weet iedereen.

Zijn KV Dolfijnen carrière begon als 15-jarige en bestond vooral uit lange afstand varen en gezellig er op uit met elkaar. Vriendschappen zijn ontstaan voor het leven.

Fred is niet iemand van de spectaculaire reddingen of technieken. 

“varen op karakter” is zijn motto altijd geweest. De laatste jaren wat minder, maar hij is zeker niet minder aanwezig op onze vereniging.

Fred tijdens de Grachtentocht Amersfoort in 2020

Samen met zijn gezin heeft hij deelgenomen aan veel tochten en activiteiten en nu als opa beleeft hij het opnieuw met de volgende generatie. Door zijn enthousiasme en inzet is ook zijn gezin actief betrokken op de club.

Een vereniging vaart op zijn vrijwilligers en hun inzet en Fred is niet vies om zijn steentje bij te dragen. Vele zaken zijn onder zijn regie gebouwd & verbouwd. 

Samen met Gijs werken aan het nieuwe clubgebouw

Kano’s maken bij de lokale polyesterfabriek en deze verkopen voor een eigen vereniging clubboten arsenaal. Het ophalen met de tractor van een klaslokaal en dit klaslokaal ombouwen tot kanovereniging. Altijd zoeken naar goedkope en slimme mogelijkheden om het gebouw mee te laten groeien met ons groeiende leden aantal.

“Via via” zaken regelen voor de vereniging werd een 2e natuur in zijn gedachten. 

Toen wij  35 jaar geleden te horen kregen dat we “moesten” verhuizen stond hij samen met anderen nog rechter op voor onze vereniging. Jaren lang heeft hij vergaderd, tekeningen gemaakt, folders gelopen, financiële plannen gemaakt, om onze vereniging maar klaar te maken voor de onzekere toekomst.

En wat kunnen we daar nu samen mooi van genieten met hem.

Het kruimelspoor van Fred zijn inzet door onze club is goed te volgen door iedereen. 

Financieel gezond beleid gevoerd, top locatie waar eigenlijk alles voor elkaar is en slimme botenstellingen waar veel kanoverenigingen jaloers op zijn.

Ook over de grens – in het Oostenrijkse Hoch Imst – is hij bekend als de organisator van onze herfstvakantie waar al meer als 20 jaar tussen de 50 – 90 personen van genieten.

Geridderd!

Hij is bij de opening van onze nieuwe locatie dan ook terecht geridderd voor zijn inzet voor onze vereniging.

Tientallen jaren met bestuur functies heeft hij reeds achter zich en ook nu op latere leeftijd blijft hij een drijvende kracht op de vereniging. 

Vragen over onze accommodatie, verhuur of eigenlijk alles wat je maar kan verzinnen wordt nog steeds mede gedragen door de schouders die hij eronder zet.

De mooie waterkering met zonneterras is daar het laatste voorbeeld van.

Voorjaar 2022

Hij is altijd gek genoeg geweest om mee te gaan in  het uitvoeren van de ideeën van de leden van de club: een oude Magirus Deutz brandweerauto uit 1963 opknappen met doel het creëren van een golf waar wij wilde, een wavebox maken waardoor we een eigen golf in het Veluwe meer hadden met vuilwaterpompen, kano’s plat walsen om te kijken naar een ander vaar effect. 

De Wavebox

Na het vinden van het mooie vaargebied in Oostenrijk werd het standaard voor hem om  wildwatervaren in de herfst te organiseren. Toen de landelijke kanobeurs stopte in Nieuwegein, waar hij altijd te vinden was werd deze beurs gewoon naar Harderwijk gehaald en organiseerde hij het zelf.

Fred samengevat: Denken in opties, in mogelijkheden en aanpakken en heel eigenwijs over hoe zaken het beste geregeld of organiseert moeten worden  

50 jaar lid zijn van KV Dolfijnen is iets om trots op te zijn en dat is hij dan ook. 

Wij zijn minstens even trots op het hebben van zo’n gedreven lid en hopen nog jaren met elkaar te kunnen genieten.

Gla Gla Race 2022

25 februari 2022
Credit: Marnix

Vorige maand was het eindelijk zover! De roemruchte Gla Gla SUP-race op het meer van Annecy.

Diane en Marnix streden met ruim 700 andere suppers tijdens deze race midden in de Alpen. Ondanks de vorst was het zeker niet koud. Zon, windstil en een technische westrijd. Eentje om nooit meer te vergeten.

Check het YouTube filmpje om even met ons mee te genieten. Overigens; de wedstrijd resultaten waren voor deze Dolfijntjes prima. Diane was 13e bij de dames. Marnix nummer 47 bij de heren. 

videoverslag Gla Gla Race on YouTube

Regatta in Servië varen

17 februari 2022
Ljubovija, reka Drina, Srbija

Voor leden die van een uitdaging houden, komt deze tip van Richard Gault voor een kanotocht op de Drina en Sava in Servië.

Richard heeft zelf de verenigingsprijs ontvangen, samen met Ciska voor de prestatie van hun trektocht op de Donau in een vouwkano.

Wellicht is er iemand die deze uitdaging wil overtreffen.

Lees hier de uitnodiging van deze Regatta

foto credit: By Сопствено дело Аутор ZoranCvetkovic (http://www.srbijaplus.net/) – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=33445094

Welkom in onze telefoon app voor leden.

Installeer
×
Sonarupdates aanzetten OK Nee, dankjewel.