Nieuws

KV Dolfijnen – een rookvrije vereniging

10 april 2023
De kop -titel Van de Bestuurstafel

De Algemene Ledenvergadering van 4 april jl. is akkoord gegaan met het voorstel van het bestuur om roken op de accommodatie voortaan niet meer toe te staan. Hier lees je wat wij daar onder verstaan.

Hoe ziet ‘rookvrij’ bij de Dolfijnen eruit? 

Niet-roken op de accommodatie is de norm. Er mocht al niet worden gerookt binnen en op het terras; dat breiden we nu uit tot de gehele accommodatie achter het kleine hek. Dus o.a. ook het grasveld, strand, de Pod, de steiger en de strook naar de trailers. 
Als je wil roken, dan buiten het kleine hek (parkeerplaats of openbare weg). 

En de buren? 

Tjerk Hiddes heeft al een bordje ‘rookvrije vereniging’ op het pand en rookten al niet meer in het zicht van jeugd. Ook hun grens is het kleine hek.  Sup&Go volgt dat beleid en wij trekken nu ook die grens. 

Overigens, NOC*NSF en de sportbonden hebben afgesproken dat uiterlijk in 2025 de sport rookvrij is. Ook Gemeente Harderwijk stuurt actief op rookvrije sportverenigingen.  

Ingangsdatum 

Nu de ledenvergadering akkoord is starten we het nieuwe vaarseizoen met dit beleid. Het Huishoudelijk Reglement wordt er op aangepast.

SUP Wintercup Harderwijk

18 januari 2023

Kanovereniging Dolfijnen organiseert in samenwerking met suppen.nl deze landelijke competitie.

Er wordt in meerdere klassen gevaren. Een race voor de elite-suppers, kids en een race voor beginners en recreanten; de Winter Tour Cup.

Iedereen kan meedoen, ook op je inflatable. Ook kanoërs en surfskieërs kunnen zich inschrijven.
Voor de elite wordt een uitdagende baan van 10 tot 15 km uitgelegd afhankelijk van de weersomstandigheden.

Speciaal voor de inflatables wordt er apart een 8 km baan gevaren, dat is 4x een “rondje boulevard”. Een mooie afstand voor iedereen die zich eens wil uitdagen in een leuk wedstrijdje.
Naast de Elite en de inflatable klasse zal er ook een “Winter Tour CUP” gevaren worden, een laagdrempelige wedstrijd voor de onervaren suppers. De lengte van het parcours zal ca. 6 km zijn dus voor iedereen goed te doen.


Daarnaast gaan we speciaal voor de jeugd (t/m 15) ook een race organiseren, de afstand zal uiteraard aangepast zijn maar toch voldoende uitdagen.

Vind je de NK races nog iets teveel van het goede dan is dit een uitgelezen kans om eens de sfeer van een SUP race te proeven. Al wordt er wel een winnaar gekroond, de nadruk ligt vooral op het meedoen en op de ervaring. Je mag langzaam maar je mag ook snel!

>> Inschrijfformulier niet-leden (ter plaatse kan evt. ook nog)
>> Inschrijfformulier leden KV Dolfijnen

  • Inschrijving: 09:30 – 10:30
  • Skippersmeeting: 10:45
  • Start Tourtocht: 11:00
  • Start race SUP: 11:15
  • Start race KANO EN SURFSKI 11:30
  • 13:30 Uitslag bekend.

Het doel blijft om de Wintercup zo toegankelijk mogelijk te houden maar door wijzigingen in de kalender vragen we dit seizoen €5,- van de deelnemers om in de onkosten te voorzien.

Van de deelnemers wordt verwacht dat ze beschikken over de juiste kleding die noodzakelijk is bij het suppen in de wintermaanden. Het dragen van een leash is verplicht.

Onze vijver krijgt een onderwaterbos!

13 juli 2022

Wat is Rijkswaterstaat aan het doen in het gebied tussen Knarland en De Biezen? Duidelijk is dat ze iets aan het bouwen zijn, maar wat? Nou, een onderwaterbos. Onder andere.

screen capture website www.onderwaterbos.livinglandscapes.nl/

Het doel van de werkzaamheden is een betere waterkwaliteit; schoner en voedselrijker water met een beter en aantrekkelijk leefgebied voor de vissen. Daartoe wordt een fors gebied ondiep gemaakt, omringd door legakkers, gemaakt van wilgenhout. Deze ondiepe wateren zijn zeer geschikt als schuil-, paai- en opgroeigebied voor vissen en macrofauna zoals slakken en waterkevertjes. De ‘omlijsting’
van dit ondiepe gedeelte  vraagt om veel zand en grond. Dat haalt men uit de lokale bodem, waardoor een diepte ontstaat. En daar – let op! – worden vijftien dode bomen in ‘gepland’.

Waarom die bomen? Vooral een gebrek aan dood hout. Door het gebrek aan dood hout zijn rivieren en meren voor veel inheemse dieren en planten geen geschikte leefomgeving meer. Het plaatsen van die dode bomen brengt dat leven terug. Zo verbetert de ecologische leefomgeving voor vissen, waterplanten én vogels. Op deze manier wil Rijkswaterstaat de balans in het meer herstellen. Volgend jaar moet het af zijn. De gele boeien zeggen overigens: niet komen!

Meer weten? Check de video in deze linkjes:

Kano Avond Vierdaagse 2022

16 mei 2022

Dinsdagavond 7 juni t/m vrijdagavond 10 juni.

Start 19.00 uur. Uiterlijk 18.45 uur aanwezig zijn om kano en spullen te pakken.

>> Inschrijfformulier

In de week vooraf gaand aan het weekend van de Aaltjesdagen Harderwijk, staat weer onze leuke Kano Avond Vierdaagse op het programma. In een mix van ervaren leden en onervaren niet leden varen we elke avond ca. 1 1/2 uur rondom en door Harderwijk.

Veel van deze deelnemers uit 2020 zijn nu actief lid !!

Deze tochtjes zijn zeker geschikt voor alle leden, jong-oud-beginner of gevorderd, het gaat gewoon om de gezelligheid op en rond het water vanwege Aaltjesdag.

We doen een dringende oproep aan onze leden om zich op te geven en enkele of alle avonden mee te varen, want we hebben al flink wat (18) aanmeldingen van buitenaf via de “” Actief” bezig zijn acties van de site “GA Harderwijk” waar deze Dolfijnen activiteit wordt aangeboden voor niet leden.

We willen die geïnteresseerden voor onze sport graag 4 leuke kano avonden bezorgen en hoe meer hulp daarbij aanwezig is hoe beter dat kan. Maar je mag natuurlijk ook voor jezelf mee varen, omdat het zeker altijd gezellig is. De vaarafstand is ca. 5 km per avond. De richting en routes laten we afhangen van het weer, maar de Boulevard proberen we elke avond langs te varen.

Voorbeeld van een te varen route

Na het varen drinken we gezellig een kopje koffie of thee op de club.

De laatste avond kunnen ook de leden van de vrijdagavond vaarploeg aansluiten en krijgen de deelnemers die 4 avonden hebben gevaren hun medaille.

>> Inschrijfformulier

Fred Böhne, wie kent hem niet?

13 april 2022
Fred met zijn gezin

1 April 2022 

Voor velen een datum om grappen uit te halen, elkaar in de maling te nemen of om even te ontvluchten aan de serieuze thema’s van tegenwoordig. 1 April 2022 is ook de datum dat Fred Böhne 50 jaar lid is van onze vereniging.

Tijdens de gezellige Paasbrunch van 3 April heeft hij dan ook een welverdiend speldje ontvangen als eerbetoon.

Hij is niet graag het middelpunt van een feestje als het om hem persoonlijk gaat, maar dat hij midden in onze vereniging staat weet iedereen.

Zijn KV Dolfijnen carrière begon als 15-jarige en bestond vooral uit lange afstand varen en gezellig er op uit met elkaar. Vriendschappen zijn ontstaan voor het leven.

Fred is niet iemand van de spectaculaire reddingen of technieken. 

“varen op karakter” is zijn motto altijd geweest. De laatste jaren wat minder, maar hij is zeker niet minder aanwezig op onze vereniging.

Fred tijdens de Grachtentocht Amersfoort in 2020

Samen met zijn gezin heeft hij deelgenomen aan veel tochten en activiteiten en nu als opa beleeft hij het opnieuw met de volgende generatie. Door zijn enthousiasme en inzet is ook zijn gezin actief betrokken op de club.

Een vereniging vaart op zijn vrijwilligers en hun inzet en Fred is niet vies om zijn steentje bij te dragen. Vele zaken zijn onder zijn regie gebouwd & verbouwd. 

Samen met Gijs werken aan het nieuwe clubgebouw

Kano’s maken bij de lokale polyesterfabriek en deze verkopen voor een eigen vereniging clubboten arsenaal. Het ophalen met de tractor van een klaslokaal en dit klaslokaal ombouwen tot kanovereniging. Altijd zoeken naar goedkope en slimme mogelijkheden om het gebouw mee te laten groeien met ons groeiende leden aantal.

“Via via” zaken regelen voor de vereniging werd een 2e natuur in zijn gedachten. 

Toen wij  35 jaar geleden te horen kregen dat we “moesten” verhuizen stond hij samen met anderen nog rechter op voor onze vereniging. Jaren lang heeft hij vergaderd, tekeningen gemaakt, folders gelopen, financiële plannen gemaakt, om onze vereniging maar klaar te maken voor de onzekere toekomst.

En wat kunnen we daar nu samen mooi van genieten met hem.

Het kruimelspoor van Fred zijn inzet door onze club is goed te volgen door iedereen. 

Financieel gezond beleid gevoerd, top locatie waar eigenlijk alles voor elkaar is en slimme botenstellingen waar veel kanoverenigingen jaloers op zijn.

Ook over de grens – in het Oostenrijkse Hoch Imst – is hij bekend als de organisator van onze herfstvakantie waar al meer als 20 jaar tussen de 50 – 90 personen van genieten.

Geridderd!

Hij is bij de opening van onze nieuwe locatie dan ook terecht geridderd voor zijn inzet voor onze vereniging.

Tientallen jaren met bestuur functies heeft hij reeds achter zich en ook nu op latere leeftijd blijft hij een drijvende kracht op de vereniging. 

Vragen over onze accommodatie, verhuur of eigenlijk alles wat je maar kan verzinnen wordt nog steeds mede gedragen door de schouders die hij eronder zet.

De mooie waterkering met zonneterras is daar het laatste voorbeeld van.

Voorjaar 2022

Hij is altijd gek genoeg geweest om mee te gaan in  het uitvoeren van de ideeën van de leden van de club: een oude Magirus Deutz brandweerauto uit 1963 opknappen met doel het creëren van een golf waar wij wilde, een wavebox maken waardoor we een eigen golf in het Veluwe meer hadden met vuilwaterpompen, kano’s plat walsen om te kijken naar een ander vaar effect. 

De Wavebox

Na het vinden van het mooie vaargebied in Oostenrijk werd het standaard voor hem om  wildwatervaren in de herfst te organiseren. Toen de landelijke kanobeurs stopte in Nieuwegein, waar hij altijd te vinden was werd deze beurs gewoon naar Harderwijk gehaald en organiseerde hij het zelf.

Fred samengevat: Denken in opties, in mogelijkheden en aanpakken en heel eigenwijs over hoe zaken het beste geregeld of organiseert moeten worden  

50 jaar lid zijn van KV Dolfijnen is iets om trots op te zijn en dat is hij dan ook. 

Wij zijn minstens even trots op het hebben van zo’n gedreven lid en hopen nog jaren met elkaar te kunnen genieten.

Gla Gla Race 2022

25 februari 2022
Credit: Marnix

Vorige maand was het eindelijk zover! De roemruchte Gla Gla SUP-race op het meer van Annecy.

Diane en Marnix streden met ruim 700 andere suppers tijdens deze race midden in de Alpen. Ondanks de vorst was het zeker niet koud. Zon, windstil en een technische westrijd. Eentje om nooit meer te vergeten.

Check het YouTube filmpje om even met ons mee te genieten. Overigens; de wedstrijd resultaten waren voor deze Dolfijntjes prima. Diane was 13e bij de dames. Marnix nummer 47 bij de heren. 

videoverslag Gla Gla Race on YouTube

Regatta in Servië varen

17 februari 2022
Ljubovija, reka Drina, Srbija

Voor leden die van een uitdaging houden, komt deze tip van Richard Gault voor een kanotocht op de Drina en Sava in Servië.

Richard heeft zelf de verenigingsprijs ontvangen, samen met Ciska voor de prestatie van hun trektocht op de Donau in een vouwkano.

Wellicht is er iemand die deze uitdaging wil overtreffen.

Lees hier de uitnodiging van deze Regatta

foto credit: By Сопствено дело Аутор ZoranCvetkovic (http://www.srbijaplus.net/) – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=33445094

Beyond the Trees

23 januari 2022

Boekrecensie die misschien interessant is voor avontuurlijke kanovaarders. Richard Gault bespreekt Adam Shoalts verslag van zijn reis door het Canadese Noordpoolgebied.

a journey across Canada’s Arctic door Adam Shoalts (Penguin Canada)

Dit is een nauwelijks geloofwaardig maar waar verhaal van een solo-kanoavontuur over het Canadese Noordpoolgebied.

Shoalts stelde zich tot taak om zijn kano van 4.000 km van de Yukon naar de rand van de Hudson Bay te brengen als zijn manier om het 150-jarig jubileum van Canada te vieren. Het was een gek idee.

Een groot deel van de tijd ging hij rivieren op – zoals de snelstromende en krachtige Mackenzie. Stroomversnellingen waren altijd gevaarlijk, of ze nu met of tegen de stroom in gingen. Lange portages waren een uitputtende worsteling door moeras, struikgewas of verwarde rotsen. Meren brachten nauwelijks verlichting, aangezien hij vaak tegenwind en zijwaartse golven en al vroeg pakken ijs tegenkwam.

Grizzlyberen en agressieve muskusos ter grootte van een stier vormden een altijd aanwezige bedreiging. Wolken muggen omhulden hem toen hij rustte. Vaak waren lange, dertien uur bijna continue inspanning nodig. Hulp was altijd ver weg: op de ruim drie maanden durende expeditie ontmoette hij slechts een handvol mensen.

Muskusossen – de bizons van de artic

Ondanks alle uitdagingen deed Shoalts het, en zijn verslag is zo levendig dat de lezer het met hem doet. De landschappen waar hij doorheen trekt worden tastbaar, zo goed schildert Shoalts ze met zijn woorden. Je ervaart zijn angsten en zijn opluchting als hij ze overwint.

Shoalts had 3 uur na vertrek van het startpunt zijn eerste confrontatie met een bruine beer

Natuurlijk kun je dat lekker droog en warm in je bed doen, vrij van bijtende insecten, genietend van rust in plaats van het gebulder van een huilende storm te doorstaan die je huis probeert op te blazen. Je leest, ongestoord en gegrepen.

Je zult hoogstwaarschijnlijk geïnspireerd tevoorschijn komen om je eigen, iets meer beheersbare, avontuur te plannen en zeker dankbaar dat Shoalts zijn avontuur met je deelde.

Beyond the Trees is beschikbaar via amazon.nl of bol.com (alleen in het Engels)

Hier een link naar een interview met de Shoalts op YouTube

Zeewolde wil op de roei- en kanokaart

21 januari 2022

Het was ons altijd een doorn in het oog, dat je nu wel de sluis van Zeewolde door kunt, maar dat er dan geen fatsoenlijk rondje valt te varen. Zeewolde barst van de waterwegen, maar bij de ontwikkeling is nooit oog geweest voor de roei- en kanosport. Daar komt nu verandering in.

Na een langjarige lobby van o.a. KV Dolfijnen staat de kano- en roeisport eindelijk op de agenda van de Gemeente Zeewolde. Het College van Burgemeester en Wethouders is in januari akkoord met een budget van € 165.000 om de komende vier jaar het ‘laaghangend fruit’ uit te gaan voeren. Dat laaghangend fruit bestaat o.a. uit meer en lagere steigers en rustpunten langs de vaarten in de polder van Zeewolde. De Gemeenteraad is er op 10 februari mee akkoord gegaan.

De Stentor (schermopname 21 janari 2021) met een foto van onze leden.

Zie deze berichten:

Dolfijn in voorselectie WK Kanopolo

30 november 2021

Het kwam onze Sonar Redactie ter ore dat ons junior lid Gido Berkhout door de voorselectie is gekomen voor het WK Kanopolo in 2022 in Frankrijk. Vol trots wilde we daar als redactie uiteraard meer van weten. We pakte de telefoon en namen het volgende interview af.

Gido in actie!

Wij hoorde dat jij bent voorgeselecteerd voor het WK Kanopolo  herenteam , klopt dat?

Gido (lachtend): “Ja, dat klopt.”

Uiteraard van harte gefeliciteerd! Is dit voor een bepaalde leeftijdscategorie?

Gido: “Ja, het gaat om de leeftijd 15 t/m 21 jaar.”

Hoe wordt je geselecteerd? Moest je hier een soort van auditie voor doen?

“Ja, iedereen in Nederland onder de 22 jaar kon meedoen aan een speciale trainingsdag. Er waren die dag 30 deelnemers en er zijn 13 deelnemers die verder mogen. Uiteindelijk mogen er straks in totaal 8 personen meedoen aan het WK.”

“Nu is het zo dat 3 personen van de dertien sowieso afvallen i.v.m. leeftijd, dus ik behoor tot een groep van tien voorgeselecteerde personen waarvan er dus nog twee zullen afvallen.”

Wanneer valt de beslissing of je wel of niet door mag?

“Dat is nog een beetje onduidelijk, maar volgens mij pas in juni.”

Hoe vaak moet je vanaf nu trainen met het voorselectie team?

“Allereerst, elke maand 1 keer. Maar zodra er belangrijke competities aankomen zal er twee maanden van te voren wekelijks worden getraind.”

In de weken dat je niet traint, krijg je dan nog huiswerk mee?

“Ja, er wordt wel van je verwacht dat je zelf in de sportschool en op je eigen club tussentijds gaat trainen.”

Waar en wanneer is het WK in 2022?

Rond 20 augustus in Saint Omer in Frankrijk, maar voor die tijd doen we als het goed is ook mee aan de World Games in de Verenigde Staten.

USA, wow! Wij nemen aan dat de bond dit allemaal betaald?

Gido lachtend:”Nee, was dat maar waar!”

“De bond draagt uiteraard wel bij, maar we moeten het grootste gedeelte zelf betalen. Mij is verteld dat ik rekening moet houden met een eigen bijdrage van 2000 Euro per toernooi.”

Wat!!! Dus je moet straks misschien zelf 4000 Euro’s betalen? Dan zoek je zeker sponsors?

“Ja, inderdaad. De kanovereniging waarbij ik polo (redactie: DKV) hebben al een sponsoring toegezegd, maar ik zal als ik eenmaal geselecteerd ben, veel geld binnen moeten halen om het te bekostigen.”

Dus wij kunnen t.z.t. een Patreon-achtige-webpagina verwachten waar we geld kunnen doneren of hoe doe je dat?

“Daar heb ik allemaal nog niet over nagedacht, maar ik zal wel iets moeten verzinnen.”

Jeetje, als je pas in juni te horen krijgt of je mee doet, dan krijg je niet veel tijd voor je fondsenwerving. Hoe waren de reacties bij familie en vrienden tot dusver?

“Heel enthousiast. Maar voor sommige vrienden was het geen verrassing. Ik sta al drie jaar onder druk dat ik mee moest doen met de selectie training. Maar ik was voorheen nog te jong.”

Tot slot, hoe lang doe je al aan kanopolo?

“Ik ben zes jaar geleden voor het eerst begonnen, maar toen was ik er nog niet serieus mee bezig en ging misschien vijf of zes keer per jaar naar training. Drie jaar geleden ben ik serieus gaan meedoen.”

Redactie: “Bij Kanovereniging Dolfijnen kennen we jou vooral als wildwater- en rodeovaarder met prachtige foto’s in ons archief. Zou je een paar polo fotootjes kunnen delen?”

Gido: “Ga ik meteen doen.”

Als Dolfijnen zijn we uiteraard super trots en wensen we Gido de komenden maanden heel veel success met de training en selectie procedure. Geef je individuele reactie aan Gido hieronder.