Sonar Redactie

picto, icoontje

Sonar Redactie

Wij zijn met name verantwoordelijk voor de publicatie van het Sonar Magazine. Ons digitale clubblad. Daarnaast ondersteunen we bij PR zaken.

Over Ons
teamlid

Fred

Hoofdredacteur

teamlid profielfoto

Ineke

Redacteur/ Bibliotheek

teamlid

Jeroen

Grafische Vormgeving/ Webdesign

teamlid

Natasja

Grafische Vormgeving/Webdesign/  Redacteur

teamlid

Peter

Redacteur

teamlid profielfoto

Hans

Redacteur

teamlid

Gerda

Bibliotheek

Ons Online Sonar Magazine

Met de launch van onze nieuwe website krijgen we als vereniging ook een gemoderniseerd club-blad.

Een van de grote voordelen is dat onze Sonar nu makkelijk te lezen is op alle apparaten. Voorheen kon dat niet gezegd worden als je met je telefoon de PDF van de Sonar probeerde te lezen.

Daarnaast is onze nieuwe Sonar interactief. Je kunt als lezer reacties geven, overzichten oproepen van artikelen in een bepaalde categorie EN je kunt heel makkelijk zelf iets aanleveren.

De Sonar bestaat uit:

  • Uitgelichte artikelen

  • Team Berichten

  • Prikbord Advertenties van leden

  • (Interne) Advertenties

  • Fotoreportages

  • Polls (hele korte enquetes of stemformulieren)

Hoe werkt het?

Jullie als leden plaatsen zelf online, compleet met foto's, de aangeleverde Sonar artikelen zoals, mededelingen, aankondigingen van tochten en activiteiten, verslagen en andere leuke en belangrijke wetenswaardigheden. Deze komen dan in de  digitale wachtkamer voor directe plaatsing. De redactie ontvangt een berichtje als je artikel klaar gezet is.

Vervolgens wordt het artikel door de redactie taaltechnisch gecontroleerd en zo nodig worden nog foto's of plaatjes toegevoegd als dat gewenst is. Team Online assisteert met de grafische vormgeving waar nodig.

Dan is met 1 druk op de knop je artikel geplaatst en online zichtbaar voor ingelogde leden.

Daarmee  hebben we dus een digitaal Sonar Magazine, die direct na een activiteit de belevenissen met alle leden deelt. We gaan met de tijd mee! Geen tweemaandelijkse uitgave maar directe informatie naar de leden.

Als redactie zijn wij wel afhankelijk van jullie input en we kijken dan ook uit naar de ingekomen stukken!

Toegepaste Kunst

Vrijwel alle icoontjes en team plaatjes op deze website zijn in zwart-wit, maar niet die van onze Sonar Redactie. Dit is een bewuste keuze geweest.

Kleur is een belangrijk element bij grafische vormgeving. Samen met Team Online zien wij het als Redactie ook onze taak aandacht te schenken aan de grafische vormgeving. Immers, hoe het er uit ziet, bepaald ook een deel van het leesplezier.

Onze KV Dolfijnen huisstijl is zwart, wit, rood en blauw. Dat zijn kaders waar we continu gebruik van maken. Maar buiten de lijntjes treden heeft ook zijn impact. Ons multi-coloured redactie dolfijntje is een klein pop-art kunstwerkje gemaakt door Budi Yanto. Dit is een grafisch vormgever uit Indonesie.

picto, icoontje

Archief

Alle oude Sonar edities zijn gedigitaliseerd door ze te scannen. Je kunt ze vinden in onze online KVD Bibliotheek.

Van Onze Redactie

Sonar van Stencil naar Online

Beste leden,

Welkom op deze Sonar online site, waarmee de ontwikkeling van de communicatie binnen onze club weer een nieuwe fase is in gegaan. Interactief, direct actueel met inbreng vanuit de leden.

Sonar, het communicatie signaal van dolfijnen en bij de oprichting gekozen als de naam van ons clubblad. In 1969 rolde de eerste oprichting Sonar van de stencilmachine. Aat Moerman, oprichter van de club, militair, had op zijn werk de beschikking over zo’n machine.

Vanaf 1972 nam Dick van Geffen het uitbrengen van de Sonar op zich. Een A4 clubblad, vaak opgeleukt met tekeningen en gedrukt op een eigen stencilmachine van de club. Een gigantisch apparaat, met de hand bediend als een draaiorgel en vervolgens alle uitgespuugde blaadjes laten drogen en op grote tafels uit sorteren en in de juiste volgorde samenvoegen tot een boekje. Vele jeugdige leden hebben zich hiervoor ingezet.

Met de intrede van de computer werd het produceren van een clubblad al wat eenvoudiger. Caspar Deerenberg heeft in zijn lange periode als redacteur bijgedragen aan vernieuwingen. Het formaat veranderde naar A5, de kaft werd in kleur gedrukt met advertenties en foto’s deden hun intrede, soms zelfs in kleur. Het redactie bureau was gevestigd in Friesland!

Vervolgens kwam de redactie terecht in huize Böhne en met behulp van diverse leden is de Sonar in de laatste 20 jaar verder ontwikkeld naar een vaste vormgeving en indeling.

De huidige communicatie middelen als internet, mobiele telefoon, Whats app en email bepalen steeds meer het lees gedrag van mensen en de ontwikkeling van de Sonar volgt deze trend.

Zo werken we nu met korte nieuwsbrieven om snel, actuele informatie bij de leden te brengen, Whats app berichten, online aanmeldingen voor activiteiten etc. De Sonar wordt alleen nog digitaal als pdf bestand aangeboden met verslagen en aankondigingen van activiteiten.

Via deze besloten pagina kunnen alle leden nu direct hun verslag, foto’s of aankondiging van activiteit online aanbieden aan alle clubgenoten en maakt de Sonar nu van, maar vooral door ons allemaal.

Voor diegene die de oude Sonars nog eens wil inzien. Alle papieren versies staan op de verdieping in de wandkast.

Dus wij zien graag jullie verslagen komen.

Team Redactie

Kv Dolfijnen

.
Creative Commons License 3.0

Welkom in onze telefoon app voor leden.

Installeer
×
Sonarupdates aanzetten OK Nee, dankjewel.