Triatlon Begeleiders

picto, icoontje

Checklist Triatlon Begeleiders

Ieder jaar verleent onze vereniging ondersteuning aan sportevenementen waarbij wordt gezwommen. Het gaat vaak om grote evenementen (meestal triatlons) met internationale bekekendheid.

triatlon 1 - Wout

Checklist Triatlon Begeleider

Kanovereniging Dolfijnen assisteert regelmatig bij diverse water(sport)activiteiten. Zo zijn we heel vaak te vinden bij o.a. triatlons. Hier zijn wij ter ondersteuning van de organisatie en helpen we bij het zwem gedeelte van de (recreatieve) wedstijd. Wij zijn aanwezig met onze kano’s en/of SUP’s in en langs het zwemparcours. Hier “bewaken” we ons aangewezen gebiedje en kijken of het goed gaat met alle zwemmers en andere vrijwilligers. Is er een zwemmer die problemen heeft, kramp, vermoeidheid of wat dan ook, bieden we hulp aan. In nood gevallen grijpen we op eigen initiatief en naar beste kunnen in.

We werken met heel veel vrijwilligers waaronder de organisatie, andere kano vaarders/ verenigingen, duikers, KNRM, EHBO, enz. samen om de zwemmers zo veel mogelijk veiligheid te bieden.

Om onze, toch wel zeer verantwoordelijke, taak naar behoren te kunnen verrichten willen we dat alle vaarders zo goed mogelijk voorbereid aanwezig zijn. Bij twijfel, vragen of discussie, mail naar clinics.kanoverenigingdolfijnen@solcon.nl

 

Vaardigheden:

 • Gemotiveerd zijn.
 • Alle kanovaardigheden van het KVA beheersen (maar je hoeft geen certificaat te hebben).
 • Langere tijd (1.5 uur), ook bij wind / stroming, op jouw toegewezen locatie kunnen blijven liggen.
 • Langere tijd (1.5 uur) in de kano kunnen blijven zitten.
 • Langere tijd geconcentreerd de langs zwemmende zwemmers in de gaten houden.
 • Accuraat kunnen handelen.
 • Samen kunnen werken met andere vrijwilligers.

 

Wat krijg je hiervoor terug:

 • Heel veel voldoening.
 • Veel waardering en dank van de organisatie en van de zwemmers. Vooral die zwemmers die jij actief hebt kunnen helpen als ze in de problemen zaten.
 • Een hele gezellige dag met jouw mede vrijwilligers.
 • Voldoende mogelijkheden voor de inwendige mens te vrede te stellen.
 • Vaak een presentje vanuit de organisatie, in welke vorm dan ook.
 • Altijd vergoeding aan jou van de onkosten (redelijkerwijs) die je voor deze activiteit heb moeten maken.
 • Vaak een vergoeding voor de club kas. Zo kunnen we de contributie laag houden.
triatlon 3 - Wout

Ter aanvulling

We zijn ongeschoolde en onbetaalde vrijwilligers en zullen alles doen om calamiteiten te voorkomen of te helpen oplossen, maar moeten ten alle tijden gevrijwaard zijn van aansprakelijkheid bij verdrinking of ongelukjes. Ook is het soms nodig een zwemmer te "corrigeren" als hij te eigenwijs is om aanwijzingen (punt hangen) op te volgen.

Ook schade door de triatlon veroorzaakt; bv een zwemmer trekt een dekluik, peddel of iets anders kapot dan wordt dit vergoed door de club (verzekering) en de club verhaald dit dan weer op de triatlon organisatie. Kortom we hoeven geen schade c.q. kosten te hebben.

Bij de triatlonvereniging in Almere zijn al de vrijwilligers collectief verzekerd voor alle schade die te maken heeft of veroorzaakt is door het evenement. Hiervoor moet ik (de contactpersoon) wel de deelnemers vóór het evenement aanmelden.

Maar het blijft vrijwilligers werk dus opgenomen vrije werkdagen, extra zelf meegebrachte eten en drinken zijn voor jezelf.

Een mobiele telefoon meenemen is niet nodig en op eigen risico en hoort zeker niet bij het water laat staan in de kajak omdat je moet opletten, bovendien is bij een redding het gevaar zelf omgetrokken te worden door een zwemmer in nood niet uit te sluiten. Kortom niet handig, niet verstandig en dus kan de club die niet vergoeden bij verlies, diefstal of zwemmen (indekken onnodig attribuut van honderden euro's die je niet nodig heb).

 • Eventuele communicatie middelen worden verzorgd door de coördinator.
 • Een vaarder gaat mee voor de hele dag c.q. activiteit en kan niet halverwege de dag naar huisgebracht worden.
 • (Jeugd) leden kunnen alleen mee na beoordeling en in overleg met de coördinator. ( bij een redding moet je wel zelf wat in te brengen hebben aan vaardigheden, gewicht, besluitvorming en overwicht.)

Tot slot ; invloed/connecties bij het KNMI om mooi weer te regelen, is een pré. Vrolijk humeur, óók op een zaterdagmorgen om 05.00 uur.

Sonarupdates aanzetten OK Nee, dankjewel.